Vietnam pohjoisesta etelään

Vietnam on reilun 84 miljoonan asukkaan valtio Kaakkois-Aasiassa. Vietnam tunnetaan parhaiten 1900-luvun lopun sodasta, mutta traagisen historian jäljiltä on kuoriutumassa kovaa vauhtia modernisoituva, aidon mielenkiintoinen ja perinteikäs aasialainen valtio.

Vietnam on perusmatkailijalle vielä nuori kohde. Maa oli sodan jälkeen lähes kaksi vuosikymmentä suljettu, mutta uuden talouspolitiikan voimaantulon jälkeen matkailijoita on tullut Vietnamiin vuosi vuodelta enemmän.

vietnam1 (29K)

Jo ensitapaamisella Vietnamissa viehättää sen aitous ja halpuus. Rahalle saa aina vastinetta, eivätkä turistilaumat ole muuttaneet maata yhdeksi suureksi massakohteeksi. Ravintoloiden ja rantojen taso on parempi kuin voisi ensiajattelemalla kuvitella, ja palvelu on Vietnamissa loistavaa. Vieraanvaraisuuden aistii kaikkialla, ja sydämellisyys on monelle paras matkamuisto Vietnamista.

Kolikon kääntöpuoli on se, että maassa on vielä paljon rakennettavaa. Kaikki kulkuvälineet ja hotellit eivät ole länsimaista tasoa, rantojen varustelutaso huippuhotellien ulkopuolella on paikoin pelkistetty ja omatoimisuutta vaaditaan, sillä kaikkia asioita ei ole selvennetty englanninkielisin kyltein. Myöskään vilkkaan väestönkasvun ja vaurastumisen ruuhkauttama liikenne ei ole Vietnamin houkuttelevin puoli.

Uutta rakennetaan kuitenkin joka puolella. Kaupunkeihin ja rantakohteisiin nousee tusinoittain uusia kansainvälisen luokan hotelleja. Bisnes elää voimakasta kukoistuskautta, ja länsimainen kahvila- ja ravintolakulttuuri tekee tuloaan kaikkiin Vietnamin suuriin kaupunkeihin. Perinteet ovat silti edelleen vahvasti läsnä. Kartiohattuja, naisten silkkisiä kansallispukuja ja suussasulavia kevätkääryleitä kohtaa kaikkialla, samoin kuin teetä, keisarillisen ajan historiaa ja taidokkaita puu- ja silkkitöitä.

Ajattele: Vietnam on pinta-alaltaan Suomen kokoinen. Vähennä Suomen leveydestä puolet ja venytä pituus kaksinkertaiseksi, niin saat suunnilleen Vietnamin näköisen maan. Vietnam on 3 000 kilometriä rantaviivaa, jonka kummassakin päässä on suurkaupunki: pohjoisessa Hanoi, etelässä Ho Chi Minh City (tunnetaan myös nimellä Saigon). Rantaviivan keskellä on parinsadan kilometrin välein keskisuuria kaupunkeja, ja runsaasti pieniä kalastajakyliä ja rantalomakohteita. Vietnam rajautuu rannan puolella Etelä-Kiinan mereen, lännessä Laosiin ja Kambodzaan ja pohjoisessa Kiinaan. Rannan maasto on alavaa, mutta sisämaassa on jo vuoria ja vesiputouksiakin. Kapeimmalta kohdaltaan maa on alle sadan kilometrin levyinen, joten sekä rannikkoon että vuoristoon ehtii tutustua yhden loman aikana.

vietnam2 (43K)

Koska maa on pitkä, elämäntyylissä on runsaasti eroja. Pohjois-Vietnam on uinuva, modernista hälinästä erossa pysyvä hallintokeskus, jota hallitsee kolmen miljoonan asukkaan pääkaupunki Hanoi. Keski-Vietnam puolestaan tunnetaan historiasta ja keisarillisen ajan loistostaan: siellä sijaitsevat maan tärkeimmät historialliset kaupungit Hué ja Hoi An. Etelä-Vietnam puolestaan elää Ho Chi Minh Cityn vauhdilla modernisoituvassa sykkeessä. Karkeasti voidaan sanoa, että mitä etelämmäs mennään, sitä mausteisempia ovat sekä ruoka että elämänmeno.

Selkeimmin pohjoisen ja etelän ero näkyy verratessa maan kahta metropolia toisiinsa. Hanoin kaupunkikuva on toki vilkas ja runsasväkinen, mutta elämäntyyli Ho Chi Minh Cityyn verrattuna suorastaan verkkainen. Siinä missä Ho Chi Minh Cityyn nousee toimistotalo, kahvila ja pikaruokapaikka toisensa jälkeen, Hanoin kaupunkikuva pysyy ennemminkin samana kuin ennenkin. Historialliset puistot, mahtipontiset hallintorakennukset ja ranskalaiskorttelit pitävät Hanoin tiukasti menneen ajan rytmissä, kun taas Ho Chi Minh Cityssä länsimaisia vaikutteita on vaikea olla huomaamatta.

Vietnamin suurin yllätys ovat sen tasokkaat rannat. Parhaita kohteita ovat Halongin upea saaristo pohjoisessa Tonkininlahden rannalla sekä Keski- ja Etelä-Vietnamin lukuisat vaaleat hiekkarannat. Rantojen hotellitarjonta on kohentunut viime vuosina huomattavasti, ja jokainen matkailija alkaa vähitellen löytää Vietnamista juuri itselleen sopivan majapaikan.

vietnam3 (29K)

Vietnamilainen ruoka on maltillisesti maustettua, ja intialaisen tai thaimaalaisen keittiön kaltaisia todella vahvoja makuelämyksiä on vaikea löytää. Vietnamilainen ruokapöytä kootaan tuoreista kasviksista, meren antimista, hedelmistä ja tietenkin riisistä. Palanpainikkeeksi on tarjolla hedelmämehuja, paikallista olutta sekä keskitasoisia paikallisia viinejä. Ruokapöytään on tapana tilata vähintään muutamia annoksia, joista napsitaan syömäpuikoilla sitä mitä mieli tekee. Niin, ja haarukoitakin Vietnamista löytyy.

Vietnamin ilmasto on monitahoinen juttu. Etelän ilmasto on kuumempi ja kosteampi kuin pohjoisessa. Vuoristo tarjoaa viileyttä, rannikko kosteutta. Lämpötila pyörii tavallisesti 25 ja 30 asteen välissä, mutta ilma on merituulen ansiosta harvoin tukahduttavan kuumaa. Aurinko paistaa Vietnamissa tasaisesti, mutta sadekausissa on eroja: pohjoisessa ja etelässä sataa paljon toukokuusta lokakuuhun, maan keskiosissa taas syyskuusta tammikuuhun.

Vietnam voi olla kymmenen vuoden kuluttua hyvinkin toisennäköinen kuin nyt, kun se on vielä cocktail uutta ja vanhaa, perinnettä ja talouskasvua, kartiohattuja ja lasitaloja. Vietnamissa matkatessa tulee vain hyvin harvoin tunne siitä, että kaiken silmien eteen levittäytyvän on nähnyt jo aiemmin jossain muualla.

Vietnamiin voi lähteä kulttuurimatkalle, ja ihastella niin keisarillisia palatseja, vanhojen kulttuurien raunioita kuin Hanoin ja Ho Chi Minh Cityn arkkitehtuuriakin. Puhdasta rantalomaa haluava voi iskeä varpaat santaan, nauttia hotellien palvelusta ja kaupunkien lukuisista hyvistä ja edullisista ravintoloista. Luontomatkailusta pitävä löytää varmasti omansa upeista saaristoista, merellisistä kalastajakylistä, uljaista jokisuistoista ja vuoriston upeista maisemista. Sotahistoriasta kiinnostunut löytää kiinnostavia kohteita ympäri maata.

Ja jos haluaa kokea vähän kaikkea, Vietnam tarjoaa oivan mahdollisuuden monipuoliseen kiertomatkaan. Vietnam on parhaimmillaan juuri nyt.

Vietnam faktat (Wikipedia)

sijainti (18K)
Sijainti

lippu (8K)
Vietnamin lippu

Vietnam on yksi Aasian kauneimmista maista. Rajanaapureita ovat Kiina, Laos ja Kamputsea. Vietnamin pinta-ala on n. 331 000 neliökilometria, eli se on suunnilleen Suomen kokoinen. Maarajaa on yhteensä 4510 km ja rantaviivaa 3260 km. Vietnamin pituus pohjoisesta etelään on n. 1650 km. Vietnamissa on asukkaita n. 84 miljoonaa. Maan pääkaupunki on n. 2 miljoonan asukkaan Hanoi. Suurin kaupunki on yli 7 miljoonan asukkaan Ho Chi Minh City (entinen Saigon), joka on samalla liike-elämän keskus. Maatalous työllistää lähes 70 % Vietnamin työvoimasta. Tärkein viljelykasvi on riisi. Muita ravintokasveja ovat maissi, vehnä, hirssi ja hedelmät. Myös kalanviljely on merkittävää. Vietnamissa on käsityö-, tekstiili-, lannoite- ja terästeollisuutta. Kaivostyö tuottaa mm. kivihiiltä, tinaa, fosfaattia ja bauksiittia. Tärkeimmät vientituotteet ovat kivihiili ja maataloustuotteet. Vietnam on maailman kolmanneksi suurin riisinviejä ja toiseksi suurin kahvinviejä.

Ilmasto

Vietnam sijaitsee trooppisella ilmastovyöhykkeellä. Monsuuni-ilmaston vaikutus näkyy korkeana sademääränä ja kosteutena ja toisaalta aurinkoisena kuivana jaksona. Vuotuinen keskilämpötila Hanoissa on +23 C, Huessa +25 C ja Ho Chi Minh Cityssä +26 C. Ilmasto on jakaantunut kahteen vuodenaikaan. Kylmä vuodenaika kestää marraskuusta huhtikuuhun ja kuuma vuodenaika toukokuusta lokakuuhun. Tosin vuoristoisilla alueilla päästään nauttimaan neljästä vuodenajasta.

Maantiede

Sekä etelä- että varsinkin pohjoisosissa Vietnamia löytyy myös vuoristoalueita. Vuoristoiset osat on jaettu neljään eri alueeseen. Vietnamia kastelee kaksi merkittävää jokisuistoaluetta, Punainen joki ja Mekong-joki.

Ihmiset ja tapakulttuuri

Vietnamin n. 79 miljoonaa asukasta voidaan jakaa 54 eri etniseen ryhmään. Suurin ryhmä on Viet (tai Kinh), johon kuuluu 80 % väestöstä. Pienemmät väestöryhmät asuvat vuoristoisilla alueilla. Vietnamissa on tärkeää "kasvojen säilyminen", eli ärtymistä ja vihan tunnetta ei osoiteta avoimesti. Kättely on hyvin yleinen tervehtimistapa, mutta vastakkaista sukupuolta ei kosketeta, joten esim. naiset ja miehet eivät kättele toisiaan. Tosin länsimaisten keskuudessa työskentelevät ovat tottuneet länsimaiseen kättelykulttuuriin. Toista ihmistä, esim. tarjoilijaa, kutsutaan vilkuttamalla kämmenpuoli alaspäin. Vietnamilaiset ovat hyvin suorasukaisia ja kysyvät jo ensi tapaamisella ikää, ammattia ja siviilisäätyä. Näin he saavat käsityksen puhekumppaninsa sosiaalisesta asemasta ja voivat puhutella häntä oikealla tavalla. Vietnamin kielessä ei yleensä käytetä minä ja sinä sanaa, vaan keskustellessa toinen on aina joko vanhempi tai nuorempi. Välttämättä ikä ei aina ole ratkaiseva tekijä vaan myös ammatti ja asema voi ratkaista puhuttelutavan.

vietnam5 (31K)

Uskonto

Vietnamissa ei ole virallista uskontoa, mutta useimmat ovat buddhalaisia. Toinen merkittävä uskontokunta ovat katolilaiset. Pienempiä uskontoja ovat Caodai, Hoa Hao ja islamilaisuus. Buddhalaiset temppelit ja Katoliset kirkot ovatkin suosittuja turistikohteita. Buddhalaisessa temppelissä vierailtaessa tulee kengät riisua pois.

Historia

Pohjois-Vietnamia hallitsi Kiina 100-luvulta alkaen aina 900- luvulle. Etelä-Vietnamia hallitsivat muinaiset Khmerit ja Chamit. Vuonna 939 itsenäistyi kiinalaisten hallussa ollut nykyinen Vietnamin alue nimellä Dai Viet. Se jakautui kahtia 1600-luvulla, mutta yhdistyi jälleen 1802 jolloin Nguyen-dynastia otti maan pohjoisosan haltuun. Pääkaupungiksi nousi Hue. Ranska otti sen siirtomaakseen ja muodosti siitä yhdessä Kambodzan kanssa Indokiinan 1887. Japanin miehitettyä Indokiinan 2. maailmansodan aikana perustivat kansallismieliset vietnamilaiset Ho Chi Minhin johdolla Vietminh-itsenäisyysliikkeen, joka sodan jälkeen julisti Vietnamin itsenäiseksi. Tämä johti Ranskan ja Vietminhin väliseen Indokiinan sotaan (1946-54), joka päättyi Ranskan tappioon. Geneven sopimuksessa Vietnam jaettiin kahtia pohjoisosan hallinnon jäädessä Ho Chi Minhille, eteläosan keisari Bao Daille. Sovittua kansanäänestystä ei pidetty, ja Bao Dain seuraaja Ngo Dinh Diem julisti eteläosan Vietnamin tasavallaksi 1955. Diemin hallituksen vastustajat perustivat 1960 kommunistijohtoisen Etelä-Vietnamin kansallisen vastarintaliikkeen (FNL). Diem murhattiin 1963 ja 1965 nousi Etelä-Vietnamin johtoon Nguyen Cao Ky. Kauan jatkuneet rajaloukkaukset laajenivat täysimittaiseksi Vietnamin sodaksi (1965-73), jossa toisella puolella olivat Yhdysvallat ja Etelä-Vietnam, toisella puolella Kiinan ja Neuvostoliiton tukemat Pohjois-Vietnam ja FNL. Pariisin rauhansopimuksen 1973 mukaan Yhdysvallat vetäytyi sodasta, minkä jälkeen Pohjois-Vietnnam valloitti etelän 1975 ja 1976 muodostettiin Vietnamin sosialistinen tasavalta. Sen presidentiksi tuli 1969 kuolleen Ho Chi Minhin seuraaja Ton Duc Than. Yhdistynyt Vietnam hyväksyttiin YK:n jäseneksi 1977. Välit Kiinaan viilenivät, kun Vietnam hyökkäsi 1978 Kambodzaan ja kukisti Kiinan tukeman Pol Potin hallituksen. Vuonna 1979 Kiina tekikin lyhyen hyökkäyksen Vietnamin pohjoisosaan. Kun Vietnam veti joukkonsa Kambodzasta 1989 ja Kambodzan rauhansopimus solmittiin 1991, suhteet ovat palautumassa ennalleen. Puoluejohtaja (vuodesta 1991) Do Muoi on ilmoittanut Vietnamin pysyvän sosialismissa. Presidentiksi, jonka valtaa uusi perustuslaki 1992 lisäsi, valittiin samana vuonna kenraali Le Duc Anh.

Kulttuuri

Arkeologisissa kaivauksissa on löytynyt fossiileja, jotka on ajoitettu kivikauteen. Näin ollen ihmisiä on ollut Vietnamissa jo satojatuhansia vuosia. Arkeologisia löytöjä on tehty mm. Phung Nguyen, Dong Dau, Go Mun ja Dong Son kulttuureista, kuten esimerkiksi Ngoc Lun pronssiset rummut, jotka on ajoitettu Hung kuninkaiden aikakauteen. Huolimatta historian myllerryksestä, Vietnamissa on edelleen n. 7300 historiallista muistomerkkiä, joista n. 1500 on pystytty paikallistamaan tiettyyn aikakauteen.

Kieli

Maan virallinen kieli on Vietnam. Maassa puhutaan kuitenkin useita murteita ja pohjoinen murre poikkeaa melko paljon eteläisestä. Lisäksi vuoristoheimoilla on omia murteita. Nuoret opiskelevat nykyisin lähinnä englantia. Iäkkäämmistä Vietnamilaisista monet osaavat myös ranskaa. Pohjoisessa osataan myös kiinaa ja venäjää.

vietnam4 (47K)

Hyödyllistä tietää

Passi ja viisumi

Suomen kansalaisilta ei vaadita viisumia alle 15 päivää kestäviltä matkoiltai. Passin tulee olla voimassa vähintään kuukausi matkan päättymisen jälkeen. Yli 15 päivää kestäville matkoille tarvitaan viisumi. Tarkistathan että passissa on tyhjiä sivuja viisumia varten. Viisumin saat kätevimmin matkatoimiston kautta, toimittamalla passin vähintään 1 kuukausi ennen matkalle lähtöä. Mukana matkustavat lapset eivät tarvitse omaa viisumia, mikäli heidät on merkitty vanhemman passiin. Maahantulon yhteydessä täytetään maahantulokortti sekä tullausilmoitus. Tarvitset näitä asiakirjoja myös maasta poistuttaessa, joten säilytä niitä huolellisesti passin kanssa.

Rokotukset ja lääkkeet

Vietnamiin suositellaan A-hepatiittisuojaa keltataudin varalle, sekä malarialääkitystä tietyillä alueilla. Varmista tarvittavat rokotukset terveyskeskuksesta ennen lähtöä. Varmista samalla että polio-, jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotteesi ovat voimassa. Mikäli käytät säännöllistä lääkitystä, varaa tarvittava lääkemäärä koko matkan ajaksi mukaan. Ruuan bakteerikanta on Vietnamissa erilainen kuin Suomessa, joten mukaan on hyvä ottaa myös vatsaa rauhoittavia lääkkeitä.

Sähkö ja vesi

Useimmissa kaupungeissa jännitteenä on 220 V. Välttämättä pistokkeet eivät suoraan sovi, vaan tarvitset adapterin, jonka voit ostaa hotellista tai kaupasta. Vesijohtovesi ei ole juomakelpoista, vaan juomavetenä käytetään pullotettua vettä. Myös jääkuutioita kannattaa välttää varsinkin vaatimattomammissa ravintoloissa. Kuumasta ilmasta johtuen veden tarve on huomattavasti suurempi kuin kotimaassa, joten ulkona liikkuessa kannattaa pitää vesipullo mukana. Päänsärky on varmin merkki nesteen puutteesta.

Valuutta ja luottokortit

Vietnamin rahayksikkö on dong (VND), jonka arvo on n. 0,00005 euroa. Eli 10 euroa on n. 260 000 VND. Vietnamin valuuttaa ei saa viedä eikä tuoda maasta, vaan mukaan kannattaa ottaa joko euroja tai US-dollareita. Isoista seteleistä (50- 100) saat paremman vaihtokurssin. Tarkista myös että setelit ovat hyväkuntoisia. Pienillä US-dollarin seteleillä voit maksaa myös suoraan joissakin paikoissa. Yleisimmät luottokortit käyvät hotelleissa sekä isommissa ravintoloissa ja myymälöissä.

Hotellit ja ravintolat

Hotellit ovat kansainvälistä tasoa ja henkilökunta useimmiten englanninkielen taitoista. Paikallisissa ravintoloissa on usein vain vietnaminkielinen menu, ja tarjoilijoiden kielitaito puutteellista. Avoimella mielellä ja elekielellä tulee pitkälle toimeen.

Ostokset ja aukioloajat

Useimmat liikkeet ovat auki arkisin aamusta iltaan. Pienemmät liikkeet myös sunnuntaisin. Supermarketeissa ja tavarataloissa on yleensä kiinteät hinnat, mutta muissa liikkeissä tinkiminen kuuluu asiaan. Suosittuja ostoksia ovat vietnamilaiset käsityöt, silkki, silmälasit, valmisvaatteet sekä mittatilausvaatteet. Myös valokuvat kannattaa teettää paikanpäällä.

Juhlapäivät

Vietnamilainen uusivuosi on 3.2.2010. Uutta vuotta juhlitaan koko viikon ja silloin useat ravintolat ja liikkeet ovat suljettuina. Myös retkiohjelmiin saattaa tulla muutoksia.

Aikaero

Talviaikaan kello on Vietnamissa 5 tuntia ja kesäaikaan 4 tuntia Suomen aikaa edellä.

vietnam (176K)
Far East Express
gsm 040- 506 3280
email (1K)